preloader

Warmtepomp voor bestaande of nieuwe woningen

Het werkingsprincipe van een lucht/lucht warmtepomp is hetzelfde als de koelkast in de keuken maar dan andersom. De warmte die de pomp aan de omgeving onttrekt, wordt via de koelvloeistof getransporteerd van de buitenunit naar de binnenunit. Die warme lucht wordt in de woning geblazen. Een ander systeem is een lucht/water warmtepomp. Daar gebeurt de warmte overdracht door water met vloerverwarming, radiotoren of ventilo convectoren. Het grote voordeel van een warmtepomp is dat het, in tegenstelling tot traditionele verwarmingsmethoden, geen brandstof verbrandt om warmte te genereren. In plaats daarvan maakt het gebruik van de natuurkundige principes van warmteoverdracht en compressie om efficiënt warmte te verplaatsen en te hergebruiken, wat resulteert in energiezuinige en milieuvriendelijke verwarmings- en koelingsoplossingen.

5 redenen waarom je moet kiezen voor een warmtepomp

1/Gratis energie uit de natuur

Warmtepompen halen warmte uit de omgeving, zoals de lucht, de grond of het grondwater, en gebruiken deze warmte om een gebouw te verwarmen. Omdat ze geen brandstof verbranden om warmte te genereren, zijn ze over het algemeen veel energiezuiniger dan traditionele verwarmingssystemen zoals gas- of oliegestookte ketels.

2/Lagere operationele kosten

Door hun efficiëntie kunnen warmtepompen aanzienlijk lagere energiekosten met zich meebrengen in vergelijking met conventionele verwarmingssystemen. Hoewel de initiële installatiekosten misschien hoger zijn, kunnen deze op de lange termijn worden gecompenseerd door de besparingen op energierekeningen.

3/Een constante temperatuur, het hele jaar door

Een warmtepomp gebruik je het hele jaar door: in de winter verwarm je er je woning mee, maar ook in de zomer komt het systeem van pas. Als je voor een omkeerbare warmtepomp kiest, kun je met het systeem namelijk ook je woning koelen. Zo kun je zelfs tijdens een hittegolf nog genieten van een koele nachtrust.

4/Milieuvriendelijk

Aangezien warmtepompen geen directe uitstoot van broeikasgassen veroorzaken tijdens het verwarmingsproces, dragen ze bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot en het beperken van de impact op het milieu.

5/Weinig onderhoud

Een warmtepomp vraagt nauwelijks onderhoud. Af en toe de units checken en een jaarlijks professioneel onderhoud zijn meestal voldoende om de beste prestaties van het systeem te blijven garanderen. Ze hebben geen jaarlijks onderhoud van een schoorsteen of brander nodig, en het risico op koolmonoxidevergiftiging is nihil.

6/Subsidies 

In Vlaanderen worden er subsidies aangeboden om de installatie van warmtepompen te stimuleren. Dit kan de initiële kosten aanzienlijk verlagen en de terugverdientijd verkorten.

7/Onafhankelijkheid van fossiele brandstoffen

Met een warmtepomp bent u minder afhankelijk van schommelingen in de prijzen van fossiele brandstoffen, zoals aardgas of stookolie.

8/Koelfunctie

Veel warmtepompen zijn omkeerbaar en kunnen ook dienen als airconditioningssysteem tijdens warme periodes. Ze halen dan warmte uit het gebouw en voeren deze af, waardoor de binnenruimte wordt gekoeld.

warmtepomp

Ook verkoelen met een warmtepomp

In de zomer kan het proces omgedraaid worden en functioneert de installatie als airconditioningsysteem. Een lucht-luchtwarmtepomp bestaat uit een buitenunit die verbonden is met één of meerdere binnenunits. Een warmtepomp haalt gratis energie uit de natuur, maar functioneert zelf op elektriciteit. Een lucht-lucht warmtepomp kun je combineren met één of meerdere binnenunits. Per kamer die je wil verwarmen heb je één binnenunit nodig. Een ander systeem is een lucht/water warmtepomp. Daar gebeurt de warmte overdracht door water met vloerverwarming, radiotoren of ventilo convectoren. Debogra klimatisatie is rescert gekeurd aannemer. Deze erkenning is nodig voor het verkrijgen van de premies.

 

 

 

 

Graag meer info?

Aarzel niet ons te contacteren, we helpen je verder

Contacteer Debogra