preloader

Airconditioning

Tijdens de hete zomermaanden is een betrouwbare airco onmisbaar. Onze geavanceerde airconditioners zorgen voor een aangename en verkoelende omgeving, waarbij ze de warmte uit de ruimte verwijderen en koele lucht terugblazen. Met verschillende modellen en capaciteiten kunnen we aan al jouw specifieke behoeften voldoen. Of je nu een kleine slaapkamer, een ruime woonkamer of een groot kantoor wilt koelen, onze airconditioningunits bieden efficiëntie, betrouwbaarheid en comfort.
We onderscheiden twee systemen:

Airconditioning

Single split lucht/lucht airco :

Wanneer er gekozen wordt voor één enkel toestel binnen (binnenunit), en één toestel buiten (buitenunit) spreken we van een single-split. Daarmee kan u één specifieke ruimte koelen. De werking is eenvoudig : de binnenunit ontrekt warme lucht uit de ruimte (koelen) en brengt deze naar de buitenunit. Bij verwarmen verloopt het proces omgekeerd.

 

Airconditioning

Multi split lucht/lucht airco :

Wanneer er gekozen wordt voor meerdere toestellen binnen (binnenunits), en één toestel buiten (buitenunit) spreken we van een multi-split. Daarmee kan u meerdere ruimtes koelen. De werking is eenvoudig : de binnenunits ontrekken warmte uit de te koelen ruimte en brengen deze naar de buitenunit. Op deze buitenunit kunnen tot vijf binnenunits aangesloten worden.Bij verwarmen verloopt het proces omgekeerd.

Voordelen single-split en multi-split airco’s :

Weinig tot geen geluid: elk airco is uitgerust met een compressor en een condensor. Dit zijn de twee onderdelen die het meeste geluid maken. In elk split systeem bevinden deze onderdelen zich in de buitenunit. Daar deze buitenunit buiten staat geeft u geen last van geluid binnen.

Esthetiek: Veel van de onderdelen bevinden zich in de buitenunit, waardoor de binnenunits die binnen zichtbaar zijn erg compact van vorm zijn. Zo hoeft de airco niet te misstaan in uw interieur.

Zeer veel ruimte: U kunt meerdere binnenunits koppelen aan slechts één buitenunit. Hierdoor kunt u dus verschillende ruimtes in uw woning koelen of verwarmen met slechts in buitenunit.

Energiezuiniger : Single of multisplits leveren een groter koelvermogen dan mobiele airco’s of airco’s zonder buitenunit.

Nadelen split airco

Installatie iets ingewikkelder : Eén enkele of meerdere binnenunits moet  gekoppeld worden aan de buitenunit.

Ruimte buiten nodig : Voor de buitenunit is een geschikte plaats nodig. Indien mogelijk tegen of op de buitenmuur van uw woning.

Duurder dan andere systemen: Systemen zonder buitenunit kunnen in bepaalde gevallen goedkoper zijn.

Veel gestelde vragen

Werking airco :

Een airco (lucht/lucht) toestel bestaat uit een compressor dewelke het koelgas naar een hoge druk brengt naar de condensor. In de condensor zal het gas condenseren (= warmte afgeven). Van de condensor gaat de vloeistof via het expansieventiel naar de verdamper (= warmte opnemen) dewelke de lucht koelt.

Elektrisch verbruik airco :

Vandaag de dag leveren alle bekende fabrikanten airco toestellen met energielabels A+ tot en met A+++. Het verbruik van een airco toestel in koelmodus komt ongeveer overeen met 50 kWh per 1 KW geïnstalleerd koelvermogen. Stel dus een ruimte met één binnenunit van 2.5 KW koelvermogen verbruikt dus 2.5 KW x 50 kWh = 125 kWh op jaarbasis

Is een buitenunit steeds nodig ?

Sinds enkele jaren bestaan er toestellen zonder buitenunit. Merk op dat er op deze toestellen beperkingen zijn. Deze toestellen maken veel meer lawaai daar de compressor en condensor zich in het binnentoestel bevinden. Daarnaast zijn deze toestellen beperkt in koelvermogen vaak maar geschikt voor ruimtes tot 20 m². Het energielabel van deze toestellen ligt ook een stuk lager dan single of multi-split toestellen.

 

Graag meer info of een offerte ?

Aarzel niet ons te contacteren, we helpen je verder.

Contacteer Debogra